Android Emulator 5.1.1 not loading on Mac OS X Android Studio


Posted on : Fri, 17th Apr 15 04:14 pm UTC
100+ votes

I just created a new Android Emulator by cloning Nexus 6 in IntelliJ Android Studio (snapshot mode option selected) but i see that it been almost an hour and noting comes up on the Screen! Below is the configuration settings for my emulator,

Name: 5_1_1

CPU/ABI: Intel Atom (x86_64)

Path: /Users/myuser/.android/avd/5_1_1.avd

Target: Android 5.1.1 (API level 22)

Skin: nexus_5


SD Card: 100M

Snapshot: yes

hw.lcd.density: 480

hw.dPad: no

avd.ini.encoding: UTF-8

hw.camera.back: none

disk.dataPartition.size: 200M

hw.gpu.enabled: no

runtime.network.latency: none

skin.dynamic: yes

hw.keyboard: yes

runtime.network.speed: full

hw.device.hash2: MD5:2fa0e16c8cceb7d385183284107c0c88

hw.ramSize: 2048

tag.id: default

tag.display: Default

hw.sdCard: yes

hw.device.manufacturer: Google

hw.mainKeys: no

hw.accelerometer: yes

hw.trackBall: no

hw.device.name: Nexus 5

hw.sensors.proximity: yes

hw.battery: yes

AvdId: 5_1_1

hw.sensors.orientation: yes

hw.audioInput: yes

hw.camera.front: none

hw.gps: yes

avd.ini.displayname: 5.1.1

snapshot.present: yes

vm.heapSize: 128

runtime.scalefactor: auto



Advertisements





Just tried to look into the logs under Tools -> Android -> Android Device Monitor i could make out that there is something wrong and the are throwing a same set of error in a loop, here is a log trace,

I/Netd(3803): Netd 1.0 starting
E/Netd(3803): Failed to open /proc/sys/net/ipv6/conf/default/optimistic_dad: No such file or directory
E/Netd(3803): Failed to open /proc/sys/net/ipv6/conf/eth0/optimistic_dad: No such file or directory
E/Netd(3803): Failed to open /proc/sys/net/ipv6/conf/lo/optimistic_dad: No such file or directory
E/Netd(3803): Failed to open /proc/sys/net/ipv6/conf/sit0/optimistic_dad: No such file or directory
E/Netd(3803): Failed to open /proc/sys/net/ipv6/conf/default/use_optimistic: No such file or directory
E/Netd(3803): Failed to open /proc/sys/net/ipv6/conf/eth0/use_optimistic: No such file or directory
E/Netd(3803): Failed to open /proc/sys/net/ipv6/conf/lo/use_optimistic: No such file or directory
E/Netd(3803): Failed to open /proc/sys/net/ipv6/conf/sit0/use_optimistic: No such file or directory
I/SurfaceFlinger(3804): SurfaceFlinger is starting
I/SurfaceFlinger(3804): SurfaceFlinger's main thread ready to run. Initializing graphics H/W...
D/libEGL(3804): Emulator without GPU support detected. Fallback to software renderer.
D/libEGL(3804): loaded /system/lib64/egl/libGLES_android.so
D/gralloc_goldfish(3804): Emulator without GPU emulation detected.
E/SurfaceFlinger(3804): hwcomposer module not found
E/SurfaceFlinger(3804): ERROR: failed to open framebuffer (No such file or directory), aborting
A/libc(3804): Fatal signal 6 (SIGABRT), code -6 in tid 3804 (surfaceflinger)
I/DEBUG(950): *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** ***
I/DEBUG(950): Build fingerprint: 'generic_x86_64/sdk_phone_x86_64/generic_x86_64:5.1/LKY45/1737576:eng/test-keys'
I/DEBUG(950): Revision: '0'
I/DEBUG(950): ABI: 'x86_64'
I/DEBUG(950): pid: 3804, tid: 3804, name: surfaceflinger >>> /system/bin/surfaceflinger <<<
I/DEBUG(950): signal 6 (SIGABRT), code -6 (SI_TKILL), fault addr --------
I/DEBUG(950): rax 0000000000000000 rbx 0000000000000edc rcx ffffffffffffffff rdx 0000000000000006
I/DEBUG(950): rsi 0000000000000edc rdi 0000000000000edc
I/DEBUG(950): r8 0000000000000000 r9 0000000000000010 r10 0000000000000008 r11 0000000000000206
I/DEBUG(950): r12 0000000000000002 r13 0000000000000006 r14 00007f7510c6a258 r15 00007f7510c6a0b0
I/DEBUG(950): cs 0000000000000033 ss 000000000000002b
I/DEBUG(950): rip 00007f751191e877 rbp 00007f7511a17f50 rsp 00007ffff2cb5828 eflags 0000000000000206
I/DEBUG(950): backtrace:
I/DEBUG(950): #00 pc 0000000000077877 /system/lib64/libc.so (tgkill+7)
I/DEBUG(950): #01 pc 0000000000028b0f /system/lib64/libc.so (pthread_kill+143)
I/DEBUG(950): #02 pc 0000000000029de1 /system/lib64/libc.so (raise+17)
I/DEBUG(950): #03 pc 000000000002356d /system/lib64/libc.so (abort+61)
I/DEBUG(950): #04 pc 000000000003972b /system/lib64/libsurfaceflinger.so
I/DEBUG(950): #05 pc 000000000002a3ca /system/lib64/libsurfaceflinger.so (android::SurfaceFlinger::init()+154)
I/DEBUG(950): #06 pc 0000000000000ef2 /system/bin/surfaceflinger
I/DEBUG(950): #07 pc 0000000000019eb3 /system/lib64/libc.so (__libc_init+83)
I/DEBUG(950): #08 pc 0000000000001055 /system/bin/surfaceflinger
I/DEBUG(950): #09 pc 0000000000000000
I/DEBUG(950): Tombstone written to: /data/tombstones/tombstone_02

P.S : When i try to run the emulator with GPU it works. Please leave a comment if you know the issue is about. Will update this post once i find a solution to the problem.

Code2care's mission is to share varied knowledge in technical and non-technical areas gathered during day-to-day learnings and development activities so that our visitors can leverage this portal to find solutions to their queries without re-inventing the wheel. Technical posts include Learnings, Tutorials, Video Tutorials, Code Snippets, Tips-n-tricks.

Follow us : Facebook - Twitter - Google +